Λίγη ιστορία

Η ιστορία της χρήσης της πέτρας για κατασκευή εργαλείων και άλλων πρακτικών αντικειμένων είναι όμοια ή σχεδόν όμοια με την ιστορία των ίδιων ειδών της λοιπής Ευρώπης. Εκεί που ξεχωρίζει όμως η Ελλάδα είναι στον τομέα της τέχνης. Όταν οι άλλες ευρωπαϊκές περιοχές δεν είχαν να παρουσιάσουν άλλη εξέλιξη, στην Ελλάδα άνθιζε ο κρητομυκηναϊκός πολιτισμός.
Τα πρώτα πρωτόγονα έργα της παλαιολιθικής εποχής, από πυριτόλιθο, τραχείτη λίθο αχειροποίητα ή λίγο επεξεργασμένα, που χρησίμευαν για εργαλεία, σιγά σιγά, δηλαδή σε μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια έφθασαν στην αριστουργηματική εξέλιξη έργων τέχνης από πέτρα.
Κάπου 70.000 χρόνων παράδοση και 30.000 χρόνων εξειδίκευση σε έργα τέχνης από πέτρα, οδήγησαν στο κορύφωμα της ακμής του κλάδου αυτής της τέχνης στην Κρήτη, κατά τη δεύτερη προ Χριστού χιλιετία. Και άρκεσαν μόλις μερικοί αιώνες, για να εξαφανιστεί η τέχνη αυτή με ελάχιστες σποραδικές εξαιρέσεις, παραχωρώντας τη θέση της σε νέα υλικά, σε νέους στόχους και νέες επιδιώξεις.
Τα τελευταία χρόνια, ο ξένος που επισκέπτεται την Ελλάδα, βλέπει στις προθήκες καταστημάτων χειροτεχνικών ειδών, αντικείμενα σαν αυτά. Είναι και αυτά από πέτρα, σκαλισμένα από τον ίδιο λαό, από τα ίδια χέρια των απογόνων των τεχνιτών της παλαιολιθικής, της νεολιθικής και της μινωικής περιόδου. Μια ιστορία δηλαδή που συνεχίζεται στα ίδια χνάρια, στον ίδιο τόπο, με τις ίδιες πέτρες.
Παρατηρώντας διάφορα αντικείμενα σύγχρονων τεχνιτών πέτρας, διαπιστώνουμε πως τίποτα δεν χάθηκε. Η απίστευτη δύναμη της κληρονομικότητας, οι μυστηριακές καταβολές και επιδράσεις στο εθνικό κύτταρο, ανασταίνουν την παράδοση.
Πού να βρεις σήμερα γαλήνη και ρυθμό για να μιλήσεις με την πέτρα και να της πεις και να σου πει τα μυστικά της...
Όμως ευτυχώς με αυτή τη δουλειά καταγίνονται άξια χέρια, άξιοι άνθρωποι που ξεκίνησαν από το μηδέν και από τη μια μέρα στην άλλη δημιούργησαν μια νέα, ρωμαλέα βιοτεχνία, την προγονική και ξεχασμένη δουλειά της κατεργασίας της πέτρας.
Ο Έλληνας τεχνίτης εξακολουθεί να διατηρεί την πανάρχαια κληρονομιά του και να την προσαρμόζει με τον κόπο και την τέχνη του στην αφιλόξενη εποχή μας. Και αυτό γιατί βιωματικά γνωρίζει πολύ καλά ότι το έργο που φτιάχνει θα συγκριθεί με έργα χιλιάδων ετών, που έφτιαξαν στον τόπο αυτό οι πρόγονοι του.